lauantai 5. lokakuuta 2013

Reuman luonnonmukainen hoito

Törmäsin facebookin maailmassa Reijo Ikävalkon kirjoittamaan artikkeliin, jossa kirjoitetaan lääkäri Rauli Mäkelän käyttämästä reuman luonnonmukaisesta hoidosta.

Lääkäri Rauli Mäkelä on artikkelin mukaan tunnettu luontaishoitojen antamisesta ja hän kyseenalaistaa suomalaisten reumalääkäreiden tavan määrätä lääkkeitä, jotka ovat aggressiivisia ja rajuja. Mäkelä itse aloittaa asiakkaiden kanssa työskentelyn siitä, että hän tarkistaa heidän ruokavalionsa.

Tämä asia on tullut monessa yhteydessä vastaan, kun olen reuman hoitamista ja oireiden helpottamista käsittelevää materiaalia etsinyt tai tutkaillut. Sairaalamaailmassa vieraillessani on myös esimerkiksi neurologisella puolella ammattihenkilöstö myöntänyt, että esimerkiksi kotimaisilla viljoilla voi olla jotain tekemistä nivelsärkyjen kanssa. Erityisesti gluteeniton ruokavalio on osoittautunut pienellä otannalla osalle reumaa sairastavista hyväksi valinnaksi. Vastaavalla tavalla punaisen lihan poisjättämäinen on monille tuottanut kipuiluun helpotusta. Myös Mäkelä toteaa oman kokemuksensa pohjalta sen, että ruokayliherkkyydet aiheuttavat usein niveltulehduksia. Hän allekirjoittaa kotimaisen viljan ja erityisesti gluteenin vaikutukset. Tämän ohessa hän voi eliminoida ruokavaliosta lehmänmaidon, sokerin ja hiivan. Mäkelä siis aloittaa tiukalla dieetillä, jonka jälkeen hän alkaa purkaa sitä niin, että ensin tulevat muut tekijät takaisin ja viimeisenä viljat, koska usein "syyllinen" löytyy juuri gluteeniviljoista. Toiseksi yleisimmäksi hän mainitsee maidon.

On mielenkiintoista lukea juuri viljan, maidon, sokerin ja hiivan pois jättämisestä. Tulee mieleen hiivasyndrooma, jota koululääketiede ei tunnusta sairaudeksi. Sen oireet eivät liity sinänsä niveliin vaan pikemminkin muuhun yleisvointiin ja hermostovaivoihin. Sen sijaan hoidossa keskeisellä sijalla on ruokavalio, jossa mm. vältetään valkoisia jauhoja, hiiva- ja sokerituotteita. Ruokavalio on hyvin samankaltainen kuin nyt pinnalla olleessa hiilihydraattitietoisessa ruokavaliossa (esim. karppaus) sillä poikkeuksella, että myös maitotuotteet ovat siinä minimaalisessa roolissa. Olen myös lukenut (tähän hätään en muista tarkkaan, olisiko ollut kilpirauhas.info tai jokin vastaava sivusto) kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoa tukevasta ruokavaliosta, jossa on samoja elementtejä kuin karppauksessa, reuman tai hiivasyndrooman hoitoa tukevassa ruokavaliossa.

Itselläni on todettu tämän ohessa ärtynyt paksusuoli tai oikeammin ärtyvän paksusuolen oireyhtymä, joka on hyvin yleinen vaiva suomalaisilla. Terveyskirjasto kirjoittaa, että ärtyvä suoli on sairauden sijaan ominaisuus ja vaivojen vähentämiseksi voi tehdä itse hyvin paljon. Tässäkin kohtaa ruokavaliolla on merkittävä rooli. Esimerkiksi ummetusoireisiin voi kokeilla pellavansiemeniä tai muita liukoisia kuituja, joihin eivät kuulu mm. vehnäleseet.. Taudinkuvaan kuuluvien mahdollisten ilmavaivojen on todettu olevan yhteydessä ravinnon tiettyihin imeyttymättömiin hiilareihin, jotka kulkevat ohutsuolesta paksusuoleen. Oireita aiheuttavia hiilareita ovat erityisesti fruktaanit, raffinoosi ja useat sokerialkoholit (laktiloli, sorbitoli, ksylitoli, mannitoli jne.). Näitä kutsutaan nimellä FODMAP-hiilihydraatit. Edellä mainittujen hiilarien vähentäminen helpottaa suolisto-oireita. Yksinkertaisimmillaan tämä edellyttää palko- ja sipulikasvien, kaalien, sokerialkoholia sisältävien makeisten tai tuotteiden ja mm. "vatsajogurttien" sekä laktoosin välttämistä. FODMAP-hiilihydraatteja on paljon myös seuraavissa ruoka-aineissa: vehnässä, rukiissa ja ohrassa, omenassa, päärynässä, kirsikka, luumussa, vesimelonissa, parsassa, artisokassa sekä sienissä. Jos siis niukempi välttäminen ei vähennä oireita, voi kokeilla tiukempaa.


Rauli Mäkelä nimeää reuman dietäärisen hoidon toiseksi kivijalaksi probiootit. Kuten Tohtori.fi -sivustolta käy ilmi, ovat probiootit tavallisesti joko bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja. Vasta viime vuosina on niiden terveysvaikutuksista saatu enemmän tietoa. Niiden käytön on todettu olevan turvaallista niin terveille kuin sairaille. Probiootit ovat ominaisuuksiltaan ja vaikutuksiltaan erilaisia, mutta valtaosa niiden vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, vaikka jotkin bakteerikannat voivat asettua myös muualla ruoansulatuskanavaan. Käytännössä probioottiset bakteerit tasapainottavat suolistomikrobistoa mm. alentamalla suolen pH:ta. Ne myös vaikuttavat vastustuskykyyn. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että probiootit ennaltaehkäisevät allergioita ja ovat yhteydessä esimerkiksi niveltulehduksiin ja reumaan. Myös Rauli Mäkelä kertoo artikkelissa tulehduksen ytimen sijaitsevat suolistossa ja tähän avuksi ovat edellä mainitut maitohappobakteerit. Sinänsä jännä, että aiemmin mainitussa terveyskirjaston ärtyvästä suolesta kertoneessa jutussa todetaan taas, että probioottien vaikutuksesta juuri suolistovaivassa ei ole merkittävää näyttöä - vaikka sinänsä ei niiden käytöstä ole haittaakaan.

Mäkelä puhuu myös kolmannesta tukipilarista eli tulehdusta hillitsevistä vitamiineista, hivenaineista, rasvahapoista ja ravintolisistä. Erityisesti omega-3 -sarjaan kuuluvia EPA ja DHA -valmisteita hän pitää erityisen tärkeänä tulehduksen hillinnässä. Myös kurkumauutetta Mäkelä käyttää hoidossa innokkaasti ja on usein kehottanut asiakkaitaan vaihtamaan kipua aiheuttavat kipulääkkeet Fortodol-valmisteeseen.


Hoitokuvioon tulee Mäkelän mukaan tietyssä vaiheessa proteiineja pilkkovat eli proteolyyttiset entsyymit. Ideana on, että mahdollisimman tyhjään vatsaan otetaan entsyymejä, jotka imeytyvät pääosin ehjinä limakalvon läpi verenkiertoon. Ehjiä entsyymimolekyylejä valmistetaan mm. ananaksesta ja papaijasta. Ne pilkkovat tulehdusjätteitä ja lieventävät tulehdusta.

Artikkelissa Rauli Mäkelä ei poista vanhaa lääkitystä ja anna uutta tilalle vaan ne kulkevat jonkin matkaa rinnakkain. Kun asiakkaan vointi paranee, kovaa lääkitystä voidaan pienentää. Toisilta se jää jopa pois. Tilalle voi jäädä rajoitettu dieetti. Yhteenvetona lääkäri Rauli Mäkelän mukaan reumasairauksien hoidossa on viisi tukipilaria eli dieetti, ravintolisät, probiootit, Fortodol-kurkumavalmiste ja entsyymit. Tulokset ovat olleet hyviä.

Niin.. Jos näin yleisesti ottaen miettii meikäläisen ruhoa. Minussa muhii ärtyneen suolen oireyhtymä, kilpirauhasen vajaatoiminta, selkärankareuma, koira- ja kissa-allergia, heinäallergia sekä PCO ja vilja-allergia, jonka ei pitäisi vaikuttaa muussa muodossa kuin jauhoina tai siitepölynä. Lääkityksellä en saa juuri mitään apua vaivoihin. Ruokavaliolla on yleisellä kokeilutasolla ollut iso vaikutus esimerkiksi kolotuksiin ja turvotukseen. Nyt, kun saisi oikeanlaista opastusta tämän kaiken keskellä...

2 kommenttia:

  1. Kannattaa tutustua
    http://reumaton.wordpress.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä. Tarkoitus olisi nyt hiukan yrittää jotain luontaisempaa mitä tähän asti - siis hoidon osalta.

    VastaaPoista

Kysyttävää, sanottavaa, ihmeteltävää, kritisoitavaa..?! Jos on jotain mielen päällä, laitapa jakoon. Yritän vastata parhaani mukaan, mikäli tarpeen.